Τάσος Κρητικός Ο Τάσος Κρητικός ήταν μια μεγάλη ποδοσφαιρική μορφή του Παναθηναϊκού και ηγετική φυσιογνωμία και πέρα από τις γραμμές του γηπέδου. Το 1942 έμεινε στην ιστορία καθώς υπερασπίστηκε τον Σύλλογο σε δύσκολα χρόνια ενώ έκατσε ακόμα και τερματοφύλακας σε ματς με την ΑΕΚ. Ωστόσο το ματς της χρονιάς ήταν και πάλι κόντρα στους «κιτρινόμαυρους» […]
Τάσος Κρητικός
Ο Τάσος Κρητικός ήταν μια μεγάλη ποδοσφαιρική μορφή του Παναθηναϊκού και ηγετική φυσιογνωμία και πέρα από τις γραμμές του γηπέδου. Το 1942 έμεινε στην ιστορία καθώς υπερασπίστηκε τον Σύλλογο σε δύσκολα χρόνια ενώ έκατσε ακόμα και τερματοφύλακας σε ματς με την ΑΕΚ. Ωστόσο το ματς της χρονιάς ήταν και πάλι κόντρα στους «κιτρινόμαυρους» ότανΟ Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ διοργάνωσαν φιλικό με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους φυματικούς που νοσηλεύονταν στο «Σωτηρία». Οι κατοχικές δυνάμεις ωστόσο, που ήλεγχαν τα πάντα, είχαν αντίθετη άποψη, απαγορεύοντας τη διάθεση των εσόδων σ’ αυτό το σκοπό. Όταν λοιπόν ο αυστριακός διαιτητής που είχαν ορίσει οι Γερμανοί στο παιχνίδι, ανακοίνωσε αυτή την απόφαση στους αρχηγούς των δύο ομάδων, Τάσο Κρητικό και Κλεάνθη Μαρόπουλο η αντίδραση ήταν άμεση. Αμέσως, οι δύο αθλητές ενημέρωσαν τους περισσότερους από 15.000 φιλάθλους που είχαν βρεθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου και το παιχνίδι μετατράπηκε σε αυθόρμητη διαδήλωση κατά της κατοχής. Ο κόσμος (στη συντριπτική πλειοψηφία Παναθηναϊκοί) αρχικά ξέσπασε την οργή του εισβάλοντας το γήπεδο, ξηλώνοντας τα πάντα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία με συνθήματα κατά των Γερμανών, που έφθασε μέχρι την Ομόνοια.
Θανάσης Νίκαινας
Ο φύλακας του γηπέδου του Παναθηναϊκού Θανάσης Νίκαιας το 1942 προχώρησε σε μια αξέχαστη ενέργεια καθώς έθαψε όλα τα τρόπαια του Συλλόγου για να μην πέσουν σε χέρια Γερμανών.
Ανάμεσα στα τρόπαια που έθαψε το πρωτάθλημα ποδηλασίας του 1934, τα έγγραφα βράβευσης του Ομίλου από τον ΣΕΓΑΣ, φωτοαντίγραφα του καταστατικού, φωτογραφίες αθλητών στίβου και την ομαδική ποδοσφαιρική κορνίζα της ομάδας του 1930.«Ράγιζε η καρδιά μου όταν μου ζητούσαν ένα κύπελλο οι κατακτηταί. Πως μπορούσα να ξηλώσω με τα χέρια μου την ιστορία του Ομίλου μας;»
Ευαγγελία Βλαχοπούλου
Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ο γυναικείος αθλητισμός είχε απειροελάχιστη αγωνιστική δράση στο σύνολο του. Το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟ κράτησε κάποιες επαφές και μία από τις νέες που έδειξε ενδιαφέρον να συμμετέχει ενεργά στο τμήμα μόλις ξεκινούσε και επίσημα τη δράση του ήταν η Ευαγγελία Βλαχοπούλου.