Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ξεκίνησε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα παρουσιάζει τη σχέση του με ομάδες που έχουν … Παναθηναϊκή προέλευση.
Η ονομασία Πράσινα Πουλιά έχει άμεση σχέση με τον Παναθηναϊκό καθώς ο πρώτος σύλλογος που ονομάστηκε έτσι το 1931 στην Αθήνα προερχόταν από τα σπλάχνα του «τριφυλλιού», κάτι που υποδηλώνει και το χρώμα της ομάδας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ομάδα που δημιούργησε ο παράγοντας του «τριφυλλιού» Σταμάτης Μερκούρης έπειτα από μια κόντρα που είχε με την τότε διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την …αποσκίρτηση τα Πράσινα Πουλιά των Αθηνών είχαν για χρώματα το πράσινο-άσπρο και για σήμα το «.τριφύλλι».
Μάλιστα είχε μεγάλη υποστήριξη από αρκετούς παίκτες του Παναθηναϊκού που «μετακόμισαν» για περίπου δύο χρόνια στα Πράσινα Πουλιά. Η έδρα της ομάδας ήταν στο γήπεδο του Πανελληνίου και αρκετοί «αιώνια πιστοί» παρακολουθήσαν το …συγγενές σωματείο λόγω χρωμάτων, σήματος και παικτών.
Συμμετέχοντες ήταν οι ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τον Παναθηναίκό: Καλογερόπουλος, Πιερράκος Η., Βασιλείου, Ντελεάνο, Αντωνόπουλος, Μπαλτάσης Ι., Μενεγάκης, Μηγιάκης, Μπόγδανος ΙΙ, Μαρινάκης (Τσολίνας), Μπαλτάσης ΙΙ., Μπόγδανος ΙΙΙ., Πιερράκος Ι., και Παπαδόπουλος της μικτής Α’ και Β’ αναγνωρισμένων σωματείων.
Έκτοτε άρχισαν να ξεφυτρώνουν Πράσινα Πουλιά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά το όνομα και τα χρώματα είχαν σύνδεση με τον «σύλλογο μεγάλο».
Διαβάζουμε στις 4-4-1932 στον «Αθλητικό Τύπο» ότι «εις το γήπεδον του Πανελληνίου οι αποστάται του Παναθηναϊκού έδωσαν χθες (3-4-1932) το απόγευμα έναν φιλικόν αγώνα προπονήσεως αντιμετωπίσαντες μίαν μικτήν ομάδα ανεπίσημων σωματείων. Την συνάντησιν των αποστατών παρηκολούθησαν πολλοί φίλαθλοι και ιδίως οι ανήκοντες εις την παράταξιν του κ. Μερκούρη. Εις την συγκέντρωσιν αρκετών θεατών συνέτεινε και το ζήτημα των εισιτηρίων το οποίον ήτο μικρόν. Τα πράσινα πουλιά ύστερα από αγώνα χωρίς ενδιαφέρον, λόγω της μεγάλης υπεροχής των έναντι της μικτής των ανεπισήμων, επεβλήθησαν τελικώς με οκτώ τέρματα έναντι ενός. Τα πράσινα πουλιά θα επιχειρήσουν και αυτάς εκδρομάς εις τας επαρχίας».
Ο αγώνας με τα Λιπάσματα και στην ανταπόκριση της 11-4-1932, εκτός από το σκορ που ήταν 5-1 υπέρ των Πράσινων Πουλιών και τις λεπτομέρειες του αγώνα, στον μεν τίτλο η ομάδα αναφέρεται με το όνομά της, αλλά μέσα στο κείμενο διαβάζουμε «Οι αποστάται συνηντήθησαν χθες μετά της ποδοσφαιρικής ομάδος των Λιπασμάτων δια να εξέλθουν νικηταί με το σκορ των 5-1».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο ο τεράστιος τερματοφύλακας Αχιλλέας Γραμματικόπουλος υπερασπίστηκε την εστία των Πράσινων Πουλιών.
Επιπλέον το 1938 υπήρχε μια ομάδα που ονομαζόταν Πράσινα Πουλιά Τσικό Αθηνών.
Το 1939 η ομάδα έδωσε έναν πραγματικά επεισοδιακό αγώνα εναντίον του Ευρώτα Πειραιώς στο γήπεδο του Άρη Κοκκινιάς. Η ποδοσφαιρική διαμάχη «Αθήνας-Πειραιά» ξαναζωντάνεψε, αυτή τη φορά σε επίπεδο ανεπίσημων συλλόγων. Οι Αθηναίοι κατέβηκαν πλήρως ενισχυμένοι, ακόμα και με ποδοσφαιριστές μεγάλων σωματείων, όπως ο Βαρβέρης του Πανιωνίου, ο Μπαρμπαλιάς της Προοδευτικής και ο Μποζάν του Εθνικού. Επίσης τη φανέλα των Πράσινων Πουλιών φόρεσε ο… πρωτοπυγμάχος Νικολάου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε μια η ομάδα Πράσινα Πουλιά Αθηνών το 1952 στο βόλεϊ ενώ το 1953 η ποδοσφαιρική ομάδα έπαιζε στη δόκιμη κατηγορία. Τέλος, το 1964 τα Πράσινα Πουλιά έπαιζαν στη Β΄Τοπική κατηγορία.
Τέλος, μετά τη δικτατορία η ομάδα επανήλθε ως ΠΑΟ Πράσινα Πουλιά.
Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Τα βλέπω όλα πράσινα»