Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ξεκινάει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα παρουσιάζει τη σχέση του με ομάδες που έχουν … Παναθηναϊκή προέλευση.
Υπάρχουν αρκετές ομάδες που χρησιμοποιούν τετράφυλλα για έμβλημα που είναι παρεμφερή με το ένδοξο σήμα του Παναθηναϊκού και έχουν σχέση.
Την δική της ιστορία έχει γράψει η Ελπίδα Δράμας στα ποδοσφαιρικά δεδομένα της Μακεδονίας έχοντας το «τριφύλλι» στο μέρος της καρδιάς.
Επρόκειτο για έναν σύλλογο που ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες , οι οποίοι έφεραν μαζί τους και το «τριφύλλι» και το διατήρησαν μέχρι το 1969 , με την ίδρυση του Πανδραμαϊκού.
Ήταν που παρέπεμπε στον Παναθηναϊκού λόγω πανομοιότυπου εμβλήματος (τριφύλλι με ένα φύλλο παραπάνω) ενώ το 1948 τα δύο τριφύλλια συναντήθηκαν επίσημα.
Ήταν αγώνας κυπέλλου για την ημιτελική φάση του θεσμού όπου οι «πράσινοι» θριάμβευσαν με 7-1 επί του συμπαθούς σωματείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρώματα της Ελπίδας ήταν τα γαλανόλευκα. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν εκ νέου το 1964 και πάλι στο κύπελλο ενώ συνδετικός κρίκος ήταν ο Ζώγας που έπαιζε τερματοφύλακας στον ΠΑΟ και ήταν προπονητής στην Ελπίδα Δράμας.
Σε ότι αφορά τον ιστορικό ΖΑΟΝ έχει επίσης σήμα το τετράφυλλο και η σχέση του με τον Παναθηναϊκό στο βόλεϊ είναι ισχυρή χάρη στην κοινή παρουσία του Ρούλη Αγραπιδάκη (ως κόουτς στην ομάδα της Κηφισιάς) αλλά και της Άννας Λαμπρινίδου που έχει αγωνιστεί και στις δύο ομάδες.
Τέλος, με πολύχρωμα τετράφυλλα αγωνίζονται και οι ομάδες ΠΑΟ Καλού Νερού Μεσσηνίας και ΑΣ Δοκός Ροδόπης.
Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο «Τα βλέπω όλα πράσινα».