Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος συνεχίζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα και παρουσιάζει τη σχέση του με ομάδες που έχουν … Παναθηναϊκή προέλευση.
Ο Αχαρναϊκός αποτελεί το πιο… γνωστό «πράσινο» τριφύλλι στην Ελλάδα μετά τον Παναθηναϊκό. Η ιστορία του συλλόγου ξεκινάει το 1939 με την ονομασία Πάνθηρας Μενιδίου ενώ το 1957 αλλάζει το όνομα της ομάδας σε Υπεροχή Νεαπόλεως (αγόρασε τον τίτλο και το καταστατικό της ομάδας). Όμως το συγκεκριμένο όνομα δεν κρατάει πολύ και το 1959 αλλάζει εκ νέου σε Υπεροχή Μενιδίου όπου παραμένει για δύο χρόνια. Το 1961 αποτελεί μια χρονιά-σταθμό καθώς η ομάδα παίρνει την ονομασία Αχαρναϊκός και εισάγει για… πάντα το πράσινο χρώμα και το «τριφύλλι».
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Παναθηναϊκός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη τελευταία …μετατροπή της εμφάνισης της ομάδας , καθώς μεσουρανούσε εκείνη την εποχή και οι άνθρωποι του συλλόγου θέλησαν να του… μοιάσουν!
Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Παναθηναϊκού απέναντι στον Αχαρναϊκό πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 (κύπελλο Ελλάδας) σε μια «τρίφυλλη» ατμόσφαιρα , με τον «σύλλογο μεγάλο» να επικρατεί με 3-0.
Από κει και πέρα οι παλαίμαχοι των δύο συλλόγων διατηρούν άριστη σχέση που αποδεικνύουν ότι το χρώμα και το κοινό έμβλημα τους ενώνουν. Στο παρελθόν οι άλλοτε άσοι του Παναθηναϊκού δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των παλαιμάχων του Αχαρναϊκού και συμμετείχαν σε τουρνουά και είχε τιμηθεί ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Τα δύο «τριφύλλια» ξανάσμιξαν καθώς αγωνίστηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό στο γήπεδο των Κάτω Αχαρνών και τα έσοδα του θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες των Αχαρνών!
Σε ότι αφορά τον ποδοσφαιριστή που «ενώνει» τα δύο σωματεία είναι ο Κώστας Βαλλίδης που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Αχαρναϊκό και το 1974 αποφάσισε απλά να αλλάξει… ονομασία ομάδας καθώς τα χρώματα και το σήμα παρέμειναν κοινά . Πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό όπου αγωνίστηκε μέχρι και το 1976 ενώ στη Λεωφόρο αγωνίστηκε και τη σεζόν 1977-78.
Νωρίτερα ο Λάκης Πετρόπουλος ήταν τεχνικός στον Αχαρναϊκό και παράλληλα ήταν παίκτης του ΠΑΟ. Τον ίδιο δρόμο του Πετρόπουλου είχε ακολουθήσει και ο Κώστας Αγγελόπουλος ο οποίος ήταν αρχικά ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και έπειτα προπονητής της ομάδας του Μενιδίου. Παίκτης -Προπονητής ήταν και ο Ασλάνογλου ενώ από τον πάγκο του Αχαρναϊκού έχουν περάσει ακόμα ο Παπαεμμανουήλ (1980), ο Νίκος Τζουνάκος (1967) ενώ τη φανέλα και των δύο τριφυλλιών είχε φορέσει ο Πέτρος Τομαράς.
«Οι περισσότεροι ήταν φιλοπαναθηναϊκοί»!
Την ..υποψία για σχέση του Αχαρναϊκού με τον Παναθηναϊκό μας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κύριος Σωτήρης Χριστοφόρου που βρισκόταν στην ομάδα περίπου 50 χρόνια και γνωρίζε όσο λίγοι την ιστορία του συλλόγου.
Ο εν λόγω τόνισε σε παλιές δηλώσεις του «Η απόφαση για να φορέσει η ομάδα πράσινα και να χρησιμοποιήσει το τριφύλλι ως έμβλημα πάρθηκε το 1958 και σταδιακά καθιερώθηκε. Ο λόγος ήταν ότι τα περισσότερα μέλη της τότε διοίκησης ήταν φιλοπαναθηναϊκοί . Μάλιστα στις αρχές της δεκαετίας του 60 είχε έρθει για δύο χρόνια προπονητής στην ομάδα ο Λάκης Πετρόπουλος ο οποίος παράλληλα ήταν και ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό».