Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αποτελεί τον σημαντικότερο «πνεύμονα» στην αθλητική δραστηριότητα της χώρας , αφού είναι ο Σύλλογος που έχει εισάγει και «εκτοξεύσει» πολλά αθλήματα τα οποία ήταν άγνωστα στην Ελλάδα
Η δράση του Παναθηναϊκού είναι πολύπλευρη στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και ο Σύλλογος κάνει μια αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο βοήθησαν οι «πράσινοι» ώστε να αναπτυχθούν τα περισσότερα αθλήματα.
Το δημιούργημα του Γιώργου Καλαφάτη φρόντισε από καταβολής του μαζί με τη δική του ανάπτυξη να βοηθήσει στο γενικότερη άνθηση του ελληνικού αθλητισμού.
Άλλωστε ο ΠΑΟ πήρε σάρκα και οστά σε μια εποχή όπου πολλά αθλήματα αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από την υπόλοιπη κοινωνία.
Έτσι το «τριφύλλι» ήταν η ομάδα που «απενοχοποίησε» το ποδόσφαιρο στις συνειδήσεις του κόσμου και το έκανε ακόμα πιο γνωστό στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η άλλη ομάδα που επίσης βάδισε σε αυτή την κατεύθυνση ήταν το Γουδί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σωματεία όπως ο Πανελλήνιος και ο Εθνικός Γ.Σ. είχαν ποδοσφαιρικά τμήματα τα οποία όμως έπαυσαν καθώς το θεωρούσαν «βάρβαρο» σπορ.
Επιπλέον ο Παναθηναϊκός ήταν μία από τις ομάδες που έφερε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα το 1925 και επανήλθε εκ νέου το 1980 , τη στιγμή που το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε επτά χρόνια αργότερα.
Παρόμοιο σκηνικό και στο μπάσκετ όπου το έφερε στην Ελλάδα η ΧΑΝ Αθηνών το 1918 και στο γήπεδο της πρωτοπαίχτηκε το άθλημα.
Όμως η ομάδα που ανέβασε το άθλημα επίπεδο και συνεχίζει να το κάνει είναι ο Παναθηναϊκός ένα χρόνο αργότερα , όταν ο Γιώργος Καλαφάτης παρακολούθησε αγώνες καλαθοσφαίρισης στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Διασυμμαχικών Αθλητικών Αγώνων. Επέστρεψε στην Ελλάδα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δημιούργησε την ομάδα καλαθοσφαίρισης, με επικεφαλής τον πολυσύνθετο αθλητή Απόστολο Νικολαΐδη.
Σε ότι αφορά το βόλεϊ ανδρών ο Παναθηναϊκός ήταν από τα πρώτα σωματεία μετά τον Πανιώνιο (ακόμα ήταν στη Σμύρνη) και τη ΧΑΝΘ που έφεραν το βόλεϊ στην Ελλάδα με έτος ίδρυσης το 1919. Από κει και πέρα η πυγμαχία προυπήρχε του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα ωστόσο ο ΠΑΟ ήταν ένας από τους πρώτους συλλόγους που έφτιαξε πυγμαχικό τμήμα, μετά την Παναχαϊκή. Οι «πράσινοι» έμαθαν τα πρώτα μυστικά του αθλήματος το 1912 από τον Τζον Σίριλ Κάμπελ και συστάθηκαν επίσημα το 1926.
ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Πρώτος ο ΠΑΟ!
Το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με βάση τα μέχρι τώρα είναι γνωστά ιδρύθηκε το 1937. Οι «πράσινες ήταν η πρώτη και η παλαιότερη ομάδα γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ακόμα καινοτομία του Συλλόγου να φέρει το συγκεκριμένο άθλημα στο «ασθενές» φύλλο.
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Εκ των πρώτων !
Το τμήμα τοξοβολίας του Παναθηναϊκού μπορεί να μην έχει πάρα πολλά χρόνια λειτουργίας ωστόσο ήταν ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα και αθλητές του ΠΑΟ έφεραν το άθλημα στην Ελλάδα. Οι «ρομπέν» του Παναθηναϊκού ιδρύθηκαν το 1981 και το άθλημα ήρθε στη χώρα περίπου ένα μόλις χρόνο πριν . Αναμφίβολα ο Σύλλογος προσέφερε τα μέγιστα στη διάδοση του σπορ.
ΧΟΚΕΙ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ
Το έφερε ο Παναθηναϊκός
Το άθλημα του χόκει επί χόρτου εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Μαρίνο Μαρινάκη το 1910. Μάλιστα ο πρώτος αγώνας επίδειξης έγινε στις 20 Μαρτίου του 1911.Από κει και πέρα το τμήμα επανασυστάθηκε και επίσημα το1927 όπου και πάλι ήταν ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα.
Βοήθησε έμμεσα το ράγκμπι
Το Μάρτιο του 1930 ο σύλλογος «Οδυσσέας» που είχε συγκροτηθεί από Άγγλους πάροικους υπήρξε ο πρώτος σύλλογος που εισήγαγε το άθλημα του ράγκπι στην Ελλάδα. Τα μέλη του Οδυσσέα ζήτησαν από τον Παναθηναϊκό να παραχωρήσει στο σύλλογο τους το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να γίνουν αγώνες παρουσίασης του ράγκμπι.Ο Παναθηναϊκός στάθηκε αρωγός στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του αθλήματος η οποία περιελάμβανε αναμετρήσεις μεταξύ των αθλητών του Οδυσσέα καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε ανταγωνίστριες ομάδες ώστε να διεξαχθεί πρωτάθλημα.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ήταν στις αρχές του αθλήματος
Το χάντμπολ φέρεται ότι παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1922 στο γήπεδο του Πανελληνίου. Σταδιακά το άθλημα εξελίχτηκε τα επόμενα χρόνια και ο Παναθηναϊκός ήταν από τα πρώτα σωματεία που έσπευσε να το αγκαλιάσει . Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» δημιούργησαν τμήμα το 1929 και στην ομάδα αγωνίζονταν κυρίως παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου.
ΜΠΕΙΖΜΠΟΛ
Πρώτος διοργάνωσε αγώνα!
Ο σύλλογος του Παναθηναϊκού υπήρξε ο πρώτος που διοργάνωσε αγώνες μπέιζμπολ στην Ελλάδα το 1946. Στις 11 Απριλίου του 1946 το γήπεδο της Λεωφόρου φιλοξένησε τον πρώτο καταγεγραμμένο αγώνα μπέιζμπολ στην Ελλάδα ανάμεσα στα αμερικάνικα πολεμικά πλοία Μισσούρι και Πρόβιντενς
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον συγκεκριμένο αγώνα διοργάνωσε ο άλλοτε αθλητής του Παναθηναϊκού Κώστας Ζώγας. Ο δεύτερος αγώνας μπέιζμπολ στην Ελλάδα διεξήχθη και πάλι στο γήπεδο της Λεωφόρου στις 3 Ιουνίου του 1955. Η ομάδα που σχηματίστηκε από αμερικάνους στρατιώτες επικράτησε της ελληνικής με σκορ 14-10
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
Ιδρύθηκε με το πρώτο πρωτάθλημα
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1978 μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Λιβέρη. Ο Παναθηναϊκός συμμετείχε και διακρίθηκε στο πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ κατά το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πράσινοι» αναρριχήθηκαν γρήγορα στην κορυφή στο συγκεκριμένο σπορ και το 1980 κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ελλάδας.
ΘΑΛΛΑΣΙΟ ΣΚΙ
Από τους πρωτεργάτες
Ο Παναθηναϊκός έχει γράψει τη δική του ιστορία και στο άθλημα του θαλλασιου σκι όσο και αν αυτό φαντάζει μακρινό. Οι «πράσινοι» βρήκαν…δίοδο προς τη θάλασσα το 1963 και ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν για το άθλημα αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκε και το πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχε και ο ΠΑΟ.
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ήταν μόνος του
Μεγάλη είναι η ιστορία του Παναθηναϊκού και στο αγώνισμα της γυμναστικής. Ναι μεν υπήρχε και προπολεμικά το αγώνισμα ωστόσο ήταν ένα παραμελημένο σπορ μέχρι τη στιγμή που ίδρυσε τμήμα ο Παναθηναϊκός. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για κάποια χρόνια ο ΠΑΟ ενώ είχε τμήμα κανονικά δεν συμμετείχε σε αγώνες γιατί δεν υπήρχαν ανταγωνιστικά σωματεία!