Ο Παναθηναϊκός έχει τους δικούς του ξεχωριστούς δεσμούς με τον Ιππόδρομο και έχει γραφτεί μια ξεχωριστή «τρίφυλλη» άγνωστη ιστορία με το συγκεκριμένο αγώνισμα που έρχεται από τους αρχαίους χρόνους.

Ο ιππόδρομος στην Ελλάδα χρονολογείται από την αρχαιότητα, αλλά και το Βυζάντιο. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο αντιμαχόμενες  ομάδες του Ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης ήταν οι πράσινοι και οι Βενετοί.

Τον 19ο αιώνα, το άθλημα άρχισε να αναβιώνει με βάση τις αριστοκρατικές ιπποδρομίες της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 1882, ιδρύθηκε η πρώτη Ιππική Εταιρεία Ελλάδας ενώ τότε  έγιναν και οι πρώτες υποτυπώσεις εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Δέλτα (Συγγρού και Ποσειδώνος)

Από το 1884 έγιναν ιπποδρομίες και συνήθως τους παρακολουθούσαν μέλη της βασιλικής οικογένειας ενώ το 1924 νεοσύστατη Προνομιούχος Ελληνική Εταιρεία Ιπποδρομιών ξεκίνησε εργασίες για να αποκτήσει η χώρα το δικό της «Royal Ascot». Για το σκοπό αυτό, το δημόσιο παραχώρησε έκταση 300 στρεμμάτων.

Μία πρώιμη …πράσινη γεύση ήρθε με την έναρξη σχεδόν της σύγχρονης ιστορίας του Ιπποδρόμου  καθώς την αναδιαμόρφωση του ελώδους Φαληρικού Δέλτα ανέλαβε η Τράπεζα Πίστεως των αδερφών Κωστόπουλων.

Πολλά χρόνια αργότερα ο υιός  Γιάννης Κωστόπουλος (Πατριάρχης των Τραπεζών) που ήταν μέλος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ήταν  μέλος και της Φιλίππου Ενώσεως για τον Ιππόδρομο.

Μία ακόμα άτυπη «πράσινη» ένωση με τον Ιππόδρομο ήταν η στέγαση της Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρείας Ιπποδρομιών στο Μέγαρο Καραπάνου. Ο Πύρρος Καραπάνος υπήρξε στο παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού.

Οι πρώτοι αγώνες διεξήχθησαν την επόμενη χρονιά, Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 1925  και ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στη χώρα έπειτα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896.

Στην πρώτη  ελλανόδικο επιτροπή  ήταν το άλλοτε μέλος του «τριφυλλιού» Κώστας Μποτάσης. Τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής επιστατούν στη ζύγιση των τζόκεϊ, άλλοι παρατάσσονται στην αφετηρία για την εκκίνηση, οι υπόλοιποι στον τερματισμό για να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα.

Στους πρώτους αγώνες ξεχώρισαν τα εξής…πράσινα άλογα η Μάραμ της Ροζαλίας Λυκουρέζου (5 ετών) .Ενδυμασία τζόκεϊ πράσινη μπλούζα με οριζόντια κίτρινη ρίγα και πράσινο πηλήκιο με μια κίτρινη λωρίδα.

Επιπλέον,  ο Μανιάτης των αδερφών Μεταξά, με ενδυμασία τζόκεϊ πράσινη μπλούζα με πορτοκαλί μανίκια και πορτοκαλί πηλήκιο.

Λάτρης των ιπποδρομιών ο Απόστολος Νικολαΐδης
Ο τεράστιος Απόστολος Νικολαϊδης ήταν τεράστιος λάτρης των Ιπποδρομιών για δεκαετίες , παρότι δεν είχε ίππους στην κατοχή του. Μάλιστα αρκετές φορές φωτογραφιζόταν με φίλους του ιδιοκτήτες σε νίκες ίππων ενώ για κάποια χρόνια ήταν πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως

Ο ιδιοκτήτης αλόγων Ντελεάνο

Μια ξεχωριστή «πράσινη» μορφή που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1929 ως το 1932 ήταν ο Κώστας Ντελεάνο με καταγωγή από τη Ρουμανία.

Ο εν λόγω αμυντικός έμεινε και τα επόμενα χρόνια στον Σύλλογο και έγινε παράγοντας μέχρι και τη δεκαετία του ΄50 και εκτελούσε και χρέη γενικού αρχηγού κάποιες φορές.

Πέραν της ενασχόλησης του με τον Παναθηναϊκό είχε λατρεία και με τον Ιππόδρομο και μάλιστα ήταν ιδιοκτήτης αρκετών αλόγων, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ΄50.

Ο οπαδός Ιπποδρόμου και ΠΑΟ…

Ο κ. Αντωνάκος είναι μια γνωστή μορφή οπαδού του «τριφυλλιού» κυρίως τη δεκαετία του ΄50 και ήταν παράλληλα και μέλος του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Εκτός της λατρείας του για το «τριφύλλι» ο Αντωνάκος αγαπούσε τον Ιππόδρομο και μάλιστα ήταν και κάτοχος αλόγων.

Οι «πράσινοι» παθιασμένοι ηθοποιοί Αυλωνίτης και Βασταρδής

Πολλοί γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές ήταν σταθεροί στις εξέδρες του Ιπποδρόμου και κάποιοι από αυτούς είχαν «πράσινα» συναισθήματα.

Ο αγαπημένος ηθοποιός της κωμωδίας Βασίλης Αυλωνίτης είναι ο πρώτος που αναφέρεται πάντα για το πάθος που είχε για τον ιππόδρομο, το ίδιο ο Νίκος Βασταρδής . Αμφότεροι είχαν τεράστια Παναθηναϊκή τρέλα και ταυτόχρονα ήταν τακτικοί θαμώνες στον Ιππόδρομο.

Ο Αυλωνίτης ήταν από τους μεγαλύτερους ιπποδρομιάκηδες, μάλιστα υπάρχει πλάνο του μέσα σε ελληνική ταινία, με σκηνή ιππόδρομου, στο οποίο φαίνεται ως κομπάρσος, χωρίς να είναι στο καστ. Επιπλέον ο Βασίλης Αυλωνίτης είχε και δικά του άλογα.

Η εκδήλωση με «πράσινους» καλεσμένους

Τον Ιούλιο του 1961 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας διοργανώνει στον Ιππόδρομο, όπου έχει μετακομίσει -όπως κάθε καλοκαίρι η «Αθηναία» – το Γ΄ Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού. Παρόντες οι «πράσινοι» Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα αλλά και Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο «τριφυλλοφόρος» Κόκοτας και τα άλογα του…

Ο Σταμάτης Κόκοτας είναι μια τεράστια μορφή στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και γνωστός φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Ο «πράσινος» αοιδός είχε μεγάλη λατρεία προς τα άλογα και το άθλημα των Ιπποδρομιών και ήταν ιδιοκτήτης πανίσχυρων αλόγων κούρσας από την δεκαετία του 1970-2003.

Ορισμένα από τα γνωστά του άλογα ήταν η Μαρία Μηλούζ, ο Σιελ Ντε Σανς και ο Ντίμης Σταρ. Πολλές φορές κατέβαινε στις προπονήσεις και σπάνια απουσίαζε στις Ιπποδρομίες του Ιπποδρόμου Φαληρικού Δέλτα.

Ο πολυπράγμων Αχιλλέας Μπουντουβής

Μια ακόμα μορφή που είχε σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον Ιππόδρομο ήταν ο βουλευτής  Αχιλλέας Μπουντουβής . Ο συγκεκριμένος είχε μεγάλη προσφορά στον Παναθηναϊκό μάλιστα ήταν Γενικός Αρχηγός στην ομάδα του Γουέμπλεϊ.

Αναφορικά με το Φαληρικό Δέλτα ήταν λάτρης των Ιπποδρομιών αλλά και ιδιοκτήτης αλόγων.

Ο Κολοκυθάς …κάρφωνε και στον Ιππόδρομο

Ο τεράστιος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Γιώργος Κολοκυθάς ήταν ένας από τους τακτικούς θαμώνες στο Φάληρο. Μάλιστα ήταν αδύνατον να μην τον διακρίνει το κοινό λόγω του ύψους του και τον έβλεπαν στις κερκίδες κατά τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70.

Από τη Λεωφόρο στον Ιππόδρομο…

Ο τεράστιος Στράτος Διονυσίου μπορεί να ήταν δηλωμένος ΠΑΟΚτζης ωστόσο ολόκληρη τη δεκαετία του ΄70 ήταν τακτικός θαμώνας στη Λεωφόρο ενώ έκανε και τα παιδιά του Παναθηναϊκούς!

Σε ότι αφορά την…καριέρα του στον Ιππόδρομο κατά καιρούς ο Διονυσίου φέρεται να είχε δεκάδες άλογα κούρσας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το αμάξι του ήταν γεμάτο κυβάκια ζάχαρης που έδινε στα άλογα. Παράλληλα τακτικός θαμώνας στους αγώνες του Παναθηναϊκού ήταν και ο Λουκάς Μπάρλος που καταξιώθηκε αργότερα στην ΑΕΚ, ενώ είχε πολλά άλογα και λάτρευε τις ιπποδρομίες.

Το άλογο που το έλεγαν…Αλβαρέζ!

Ο Όσκαρ Αλβαρέζ έγραψε ιστορία με τη φανέλα του «τριφυλλιού» και αξίζει να σημειωθεί ότι το παρατσούκλι του ήταν …το άλογο!

Έτσι στον Ιππόδρομο βρήκε τον χώρο του ένας συγκεκριμένος ίππος με την ονομασία Αλβαρέζ που ανήκε στην κατηγορία των μέτριων αλόγων

Μέχρι την  προεδρία της Φιλίππου Ενώσεως

Ο άλλοτε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης ασχολήθηκε με τα κοινά του Ιπποδρόμου όχι σαν ιδιοκτήτης αλλά σαν παράγοντας ειδικά από το 2000 και έπειτα. Μάλιστα ψηφίστηκε δύο φορές πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως, της ανώτερης Ιπποδρομιακής αρχής.

Ήταν παρόντας στις κλασικές κούρσες ενώ πολλές φορές δέχτηκε προτροπές να δημιουργήσει στάβλους «Παναθηναϊκού». Ακόμα και τα τελευταία χρόνια βοήθησε ενεργά στην επαναλειτουργία της σχολής αναβατών ενώ συχνά βράβευε πολυνίκες αναβάτες.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης συχνά  μάλιστα στις γιορτές έδινε τα έπαθλα.

Και ο ψηλός και ο κοντός…

Η περίφημη ιστορία του ψηλού και του κοντού, εκτός από ληστείες ,είχε σχέση με τον Παναθηναϊκό αλλά και τον Ιππόδρομο. Ο «κοντός» ο Θοδωρής Βασιλακάκης είχε περάσει ως ποδοσφαιριστής από τα τσικό του Παναθηναϊκού ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι άφησε μεγάλα ποσά στον Ιππόδρομο.

Ο ανίκητος…Τριφυλλιακός!

Ένα περίφημο άλογο που έγραψε τη δική του ιστορία στον ελληνικό Ιππόδρομο ήταν ο Τριφυλλιακός ο οποίος μέτρησε πολλές νίκες και είχε Παναθηναϊκή στάμπα.

Προπονητής ήταν ο Μιχάλης Δερβής και αναβάτης ο Νίκος Καρακατσάνης και ιδιοκτήτης του αλόγου ήταν οι στάβλοι Αετού Μεσσηνίας.

Η «τρέλα» του Μινχ με τα άλογα

Ο σπουδαίος άλλοτε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μάρκους Μινχ είχε λατρεία για τα άλογα και μάλιστα είχε μπει στον χώρο από τα χρόνια που ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Μάλιστα παρακολουθούσε με την οικογένεια του αγώνες αλόγων και από το 2002 απέκτησε άλογα στην ιδιοκτησία του.

Διατηρούσε και διατηρεί ίππους στη Γερμανία ενώ δεν έχασε την επαφή του ακόμα και όταν αγωνιζόταν στο «τριφύλλι» και πήγαινε στις ελληνικές ιπποδρομίες.

Δομάζος και Ζέλικο…on fire

Δύο ακόμα άλογα που είχαν ονομασίες «τριφυλλοφόρων» νικητών ήταν ο Δομάζος και ο Ζέλικο που αγωνίστηκαν στις Ιπποδρομίες το 2006.

Χαρακτηριστικές ήταν οι νίκες του Ζέλικο που αγωνιζόταν μάλιστα με πράσινα χρώματα ο αναβάτης του Μάριος Χριστοφής.Παράλληλα πρωτιές κατέγραψε και ο Δομάζος με αναβάτη τον  Μπαριάμογλου που πάλεψε με τις περγαμηνές που είχε.

Ο Πιτίνο ονόμασε «Παναθηναϊκό» το… άλογό του

Πέρα από προπονητής με πλούσιο βιογραφικό, ο  Ρικ Πιτίνο έχει «τρέλα» με τα άλογα και μάλιστα έχει στην ιδιοκτησία του αρκετά που συμμετέχουν σε σπουδαίες κούρσες.

Ο Αμερικανός τεχνικός φαίνεται πως αποφάσισε να βαφτίσει ένα από αυτά τα άλογα με το όνομα του Παναθηναϊκού. Για την ακρίβεια μέσω Twitter σύστησε στους followers του την “Princess PAO” (μτφ: Πριγκίπισσα ΠΑΟ).

Ο Σαραβάκος με το νικηφόρο νούμερο…7!

Ένα άλογο με σπουδαία αποτελέσματα είναι ο Σαραβάκος που έχει καταγεγραμμένους τρεις νικηφόρους αγώνες. Η φήμη του «μικρού» είναι τεράστια και πέρασε ακόμα και στον Ιππόδρομο με έναν ίππο να φέρει το όνομα του και να έχει πετύχει επτά σπουδαίες νίκες, που ήταν και ο αριθμός της φανέλας του Μητσάρα.

Οι νίκες σημειώθηκαν το χρονικό διάστημα 2019-2024 και ο ιδιοκτήτης του ήταν ο Απ.Μπαγιάστας , προπονητής ο Χρήστος Σταύρου και το άλογο ήταν από την Αγγλία.

O ίππος Παναθηναϊκός στις ΗΠΑ

Ο Σύλλογος Μεγάλος αποτελεί τρόπο ζωής και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έτσι δεν θα μπορούσε να αποτελέσουν εξαίρεση και οι ιπποδρομίες των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα επρόκειτο για ένα άλογο που μεσουράνησε τη δεκαετία του ΄90 και ήταν ιδιοκτησίας του Ξεν.Π. Κωνσταντινίδη.

Η μαχητική ψυχή του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα

Επιπλέον και στην Ελλάδα υπήρχε άλογο με την ονομασία «Παναθηναϊκός» το οποίο θα έκανε μεγάλη καριέρα αν δεν παρουσίαζε πρόβλημα στα πόδια, αλλά ακόμη κι έτσι έκανε αισθητή την παρουσία του στις ιπποδρομίες με τις πολλές νίκες που πήρε σε μεγάλη ηλικία. Μεγάλη ψυχή, αν αναλογιστεί κανείς ότι διαγωνιζόταν και νικούσε με βίδα στο πόδι, εξαιτίας κατάγματος.

*Υπήρχε ένας ίππος με την ονομασία Βάζελος που ωστόσο πραγματοποίησε μια μέτρια καριέρα.

Έτρεξαν και οι…Βάντσικ-Βαζέχα!

Το αξεπέραστο Πολωνικό δίδυμο του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα και Γιόζεφ Βάντσικ επηρέασε ακόμα και τις ελληνικές ιπποδρομίες.

Συγκεκριμένα δύο άλογα πήραν τα ονόματα τους ωστόσο τα ονόματα αποδείχτηκαν… βαριά και τελικά τα δύο άλογα έκαναν μια μέτρια καριέρα.

H  πιο Cult μορφή ήταν πράσινη…

Μία cult Μορφή της Αθηναϊκής κοινωνίας ήταν ο Κώστας, ο «Κύριος Αυγολέμονος» που έχει γράψει τη δική του ιστορία στον ελληνικό Ιππόδρομο.

Από τους πλέον τακτικούς θαμώνες με ατάκες που…τσάκιζαν και αγαπημένη του ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός.