Τα τμήματα ΑμεΑ του Παναθηναϊκού Α.Ο. έχουν γυρίσει σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού και έχουν κάνει τρόπο ζωής τη συμπερίληψη στα σπορ, αφήνοντας εκτός των «πράσινων» τειχών τις αναχρονιστικές τακτικές και συνήθειες που υπάρχουν στην κοινωνία γύρω από τους αθλητές-τριες ΑμεΑ.
Από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκαν τα τμήματα ΑμεΑ του Παναθηναϊκού Α.Ο. ο στόχος ήταν ένας. Να αλλάξει η οπτική στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία.
Αφού ο Σύλλογος πέρασε και αυτός στην αρχή τις…παιδικές ασθένειες του χώρου , κατάφερε πλέον να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που να μπορεί να προσεγγίσει τον αθλητισμό ΑμεΑ με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Παναθηναϊκός ενθαρρύνει και προωθεί όλες τις περιπτώσεις των ομάδων του και των αθλητών-τριών του να αγωνιστούν και να ανταγωνιστούν αρτιμελείς αθλητές-τριες, στη γενικότερη επιθυμία ενός αθλητισμού που περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους.
Στο παρελθόν ο Σύλλογος είχε πάλι αθλητές ΑμεΑ που αγωνίζονταν απέναντι σε αρτιμελείς, όχι όμως βάσει κάποιου σχεδιασμού και ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις όπως π.χ. στον στίβο, στο πινγκ πονγκ κ.α.
Σε αυτή τη λογική λοιπόν απόψε στις 7μ.μ. στη Θύρα 12 η ομάδα πινγκ πονγκ ΑμεΑ του Παναθηναϊκού θα δώσει τον πρώτο της ιστορικό αγώνα καθώς μετέχει κανονικά στο πρωτάθλημα της ΠΟΦΕΠΑ κόντρα σε αρτιμελείς αθλητές. Καθοριστική ήταν και η συμπαράσταση και βοήθεια του τμήματος αρτιμελών του Παναθηναϊκού από τους Νίκο Ζέρβα και Σωτήρη Χούμο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το πρωτάθλημα της ΠΟΦΕΠΑ είναι ανεξάρτητο και δεν συμμετέχει ο Παναθηναϊκός Α.Ο. σε αυτό.
Οι «λεβέντες-ισες με καρδιά» της ομάδας είναι οι: Έλντα Γρατσώνη, Κώστας Κατωπόδης, Γιάννης Παπαιωάννου,Δημήτρης Λαγός, Μπάμπης Τζιμπρές, Νίκος Φύτρος και Γιώργος Αθανασόπουλος ενώ στο ίδιο πρωτάθλημα συμμετέχουν σε άλλα σωματεία οι Χρήστος Μελέτης και Δημήτρης Αδαμαντίδης.Προπονήτρια της ομάδας η Ηρώ Μαλλιαρού
Τα παιδιά της κολύμβησης ΑμεΑ του Παναθηναϊκού έχουν προηγηθεί χρονικά καθώς οι Θοδωρής Μωραϊτης και Γιώργος Δρακόπουλος έχουν ενισχύσει την ομάδα Masters του Συλλόγου. Αναμφίβολα πρόκειται για μια σπουδαία προσφορά στο «τριφύλλι» κάνοντας …βουτιά στα βαθιά σε όλα τα επίπεδα.
Επιπλέον ο Θοδωρής Μωραϊτης είναι ενεργό μέλος και της ομάδας τριάθλου αρτιμελών του Παναθηναϊκού ενώ στη σκοποβολή έχει αγωνιστεί σε αγώνες αρτιμελών ο Χρήστος Βλαστάρας (δεν επιτρέπονται οι αθλητές σε αμαξίδια σε αγώνες αρτιμελών θεωρείται ότι έχουν πλεονέκτημα).
Η ομάδα ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων του Συλλόγου του κόουτς Σωτήρη Μαυρομίχαλου φιλοξενεί σχεδόν κάθε εβδομάδα μια ομάδα αρτιμελών ποδοσφαίρου για φιλικά ματς στο Θησείο και έχει ανταγωνιστεί με επιτυχία αρκετές ομάδες σε μια σπάνια μορφή ποδοσφαιρικής συνύπαρξης.
Ακόμα στο τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο ήταν σημαδιακή η συμμετοχή του Παναγιώτη Χριστόφορου στο τουρνουά που έγινε στην Σύρο και αγωνίστηκε με ομάδα αρτιμελών.
Το τμήμα μπάσκετ νοητικής αναπηρίας του Παναθηναϊκού έχει στις τάξεις του τον Βασίλη Χωριανόπουλο που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Αστέρα Εξαρχείων και έβαλε ένα ιστορικό καλάθι στα στερεότυπα.
Από κει και πέρα ο Σωτήρης Βαβαρούτσος έχει κάνει αγώνα ποδηλασίας με αρτιμελείς όπως και ο Νίκος Ρούσος με την εμβληματική παρουσία του στον Μαραθώνιο. Στον χορό με αμαξίδιο συνυπάρχουν ΑμεΑ και αρτιμελείς σε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα στις πρόβες και στις παραστάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι στις προπονήσεις τους οι αθλητές-τριες του Παναθηναϊκού στα ακόλουθα αθλήματα ανταγωνίζονται αρτιμελείς: άρση βαρών σε πάγκο,παρακανόε, σκάκι τυφλών, αλπικό σκι, τζούντο τυφλών, τένις με αμαξίδιο, παραμπάντμιντον, μπότσια, ξιφασκία με αμαξίδιο, τοξοβολία και βόλεϊ καθιστών.
Μπορεί να κυνηγάμε χαμένους ανεμόμυλους , μπορεί και όχι…