Ο Σύλλογος δημοσιοποιεί τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της νυν διοίκησης που ανέλαβε στις 7 Ιουλίου του 2020, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να έχουν ενημέρωση τα μέλη και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού.

Την 7η Ιουλίου 2020 και με νωπή ακόμα την απόφαση του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει από τα δρώμενα του Συλλόγου, την παγωμάρα που ακολούθησε και με την αίσθηση ότι οδηγούμαστε σε μια διοίκηση Πρωτοδικείου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον Σύλλογο ζωντανό και με αξιοπρέπεια, βάζοντας το συναίσθημα πάνω από την λογική.

Ένα πολύ δύσκολο κατά γενική ομολογία εγχείρημα που αποδεικνύεται και από την έλλειψη κάποιας άλλης εναλλακτικής πρότασης.

Η διοίκηση του Κ. Γιαννακόπουλου μας παρέδωσε ταμείο 10.582, υπόλοιπο από το PAO alive αφού και με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης μου τα χρήματα του PAO alive εξυπηρέτησαν μεγάλο μέρος του χρέους του Συλλόγου.

Η διοίκηση του Κ. Γιαννακόπουλου παρέλαβε ένα Σύλλογο με χρέος περίπου 3 εκ 600 χιλιάδων και  στην διετία της διοίκησης του παρέδωσε σε εμάς χρέος περίπου 600 χιλιάδων ρυθμισμένο σε δόσεις, με ετήσιες υποχρεώσεις αποπληρωμής περίπου 200 χιλιάδων.

Και του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και υπό συνθήκες πίεσης και με έλλειψη πολλών εναλλακτικών λύσεων, λόγω της καθυστερημένης ανάληψης διοίκησης, φτιάξαμε όσο το δυνατόν καλύτερα ρόστερ στις γυναικείες ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ και διατηρήσαμε στη συντριπτική πλειοψηφία την πρωταθλήτρια ανδρική ομάδα βόλεϊ.

Δυστυχώς πήραμε την οδυνηρή αλλά επιβεβλημένη απόφαση να υποβιβάσουμε την ομάδα πόλο στην Α2 κατηγορία.

Η προσπάθεια μας βρήκε απήχηση και γράφτηκαν περίπου 6000 μέλη τους οποίους και ευχαριστούμε.

Παράλληλα πλησιάσαμε παρά πολλούς ανθρώπους και επιχειρήσεις προκειμένου να βρούμε τα έσοδα που ήταν απαραίτητα για να συντηρήσουν τον Σύλλογο, τις ομάδες αλλά και το χρέος.

Η ανταπόκριση στην προσπάθεια μας ήτανε συγκινητική και νομίζω για πρώτη φορά βρήκαμε χορηγίες και χορηγούς ύψους περίπου 1 εκ.

Παρόλο που η πανδημία κράτησε τα γήπεδα κλειστά με αποτέλεσμα τα έσοδα μας από τις επαγγελματικές μας ομάδες να είναι μηδενικά. Παρότι μερικοί από τους χορηγούς μας δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε όσα υποσχέθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

 Ακόμα  και οι Ακαδημίες μας λειτούργησαν  τελικά μόνο για διάστημα περίπου δυο μηνών στην έναρξη και δυο μηνών στην λήξη με ότι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα του Συλλόγου, παρόλα αυτά  καταφέραμε να είμαστε συνεπείς σε όλες μας τις πληρωμές οι οποίες μέχρι και σήμερα πληρώνονται εμπρόθεσμα και αρκετές φορές και νωρίτερα.

Είμαστε περήφανοι για πολλούς λόγους και ενδεικτικά αναφέρω μερικούς.

Οι ομάδες μας το μήνα Νοέμβριο πληρώθηκαν, και ενώ δεν είχαμε καμία υποχρέωση, το 50 % των συμβολαίων τους και το Δεκέμβριο αντίστοιχα το 75% και όσες ομάδες δεν άνοιξαν οι προπονήσεις τους τον Ιανουάριο εξακολουθήσαμε να πληρώνουμε το 50%

Ξεκινήσαμε την ίδρυση νέων τμημάτων όπως το σκάκι, το θαλάσσιο σκι, το γυναικείο ποδόσφαιρο, το τρίαθλο και έχουμε την πρόθεση να λειτουργήσει και το τμήμα ρυθμικής γυμναστικής και γυναικείου πόλο.

Καταργήσαμε τις συμβάσεις παραχώρησης σε τμήματα που λειτουργούσαν με καθεστώς πλήρους αυτονομίας , όπως η πυγμαχία, την οποία επαναφέραμε και πάλι υπό την σκέπη του Παναθηναϊκού μας διατηρώντας παράλληλα τον κ. Ριτζάκη.

Θα επαναφέρουμε και το ποδόσφαιρο Σάλας στον Σύλλογο με την λήξη της πενταετούς σύμβασης ξεκινώντας από την αρχή και από την τελευταία κατηγορία όπως αρμόζει στις αρχές του Παναθηναϊκού μας, αφαιρώντας παράλληλα και τον ένα τίτλο του τμήματος από τους τίτλους του Συλλόγου μας.

Μειώσαμε και άλλο το χρέος που πλέον είναι στις 420 χιλιάδες περίπου.

Αρχές Μαρτίου ζητήσαμε για πρώτη φορά από τους προπονητές μας τις προτάσεις τους για την επόμενη χρονιά έχοντας παράλληλα ξεκινήσει να αναζητούμε χορηγούς και χορηγίες.

Για πρώτη φορά αρχές Μαΐου είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει τις ομάδες βόλεϊ αντρών και γυναικών με στόχο τον  πρωταθλητισμό.

Παράλληλα το ίδιο κάναμε σε επίπεδο σχεδιασμού και για τις ομάδες γυναικείου μπάσκετ και ανδρικού  πόλο που τα πρωταθλήματα τους ήτανε σε εξέλιξη.

Βάλαμε πλέον ψηλά τον πήχη σε όλες μας τις ομάδες και προσπαθούμε να τον φτάσουμε γιατί η διοίκηση μας έχει όραμα και πρόγραμμα.

Το όραμα μας είναι ο Παναθηναϊκός μας να είναι πρωταθλητής παντού αλλά και Ευρωπαίος και έτσι αποφασίσαμε όσα τμήματα αποκτήσουν δικαίωμα διεθνούς συμμετοχής να το κάνουμε πράξη και μετά από 11 χρόνια να συμμετέχουμε στα κύπελλα Ευρώπης.

Δημιουργήσαμε το PAO AC TV που θα μεταδίδεται από το youtube του Συλλόγου μας και το οποίο από την ερχόμενη αγωνιστική χρονιά θα μεταδίδει όλους τους εντός έδρας αγώνες μας τα οποία δεν έχουν τηλεοπτική κάλυψη αλλά και εκδηλώσεις, συνεντεύξεις και άλλα θέματα ποικίλου Παναθηναϊκού ενδιαφέροντος.

Αξιοποιήσαμε στο έπακρον το κεφάλαιο Σωτήρης Πανταλέων δίνοντας του τον ρόλο που του αρμόζει βάσει των ικανοτήτων του αλλά και της προσφοράς του.

Σε επίπεδο Social Media παρά τη δύσκολη χρονιά είχαμε κατακόρυφη άνοδο και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουμε τους πρώτους λογαριασμούς σε αθλητικούς  Συλλόγους στο facebook και στο Youtube. Συνολικά είχαμε περισσότερους από 20.000 νέους ακόλουθους σε όλα τα Social Media.

Το καταστατικό του «τριφυλλιού» μας εκσυγχρονίστηκε και είναι εναρμονισμένο στις ανάγκες του παγκόσμιου αθλητισμού.

Πάρθηκε απόφαση για ονοματοδοσία σε όλα τα προπονητήρια από ιστορικές μορφές του Συλλόγου έτσι ώστε να τιμήσουμε θρυλικές Παναθηναϊκές μορφές.

Συμμετείχαμε  στους εορτασμούς της επετείου  του Γουέμπλεϊ καλλωπίζοντας τη Λεωφόρο με απεικόνιση σπουδαίων μορφών βασισμένες στο τρίπτυχο Ομάδα-Κόσμος και Διοίκηση.

Καταγράψαμε και επαναφέραμε τα Παναθηναϊκά ρεκόρ σε όλα τα αθλήματα ενώ στο επίσημο σάιτ υπάρχει πλήρως ενημερωμένος ο κατάλογος των τίτλων αλλά και όλων των σωματείων που συσχετίζονται με τον Σύλλογο μας και φέρουν την ονομασία και τα χαρακτηριστικά του παγκοσμίως. Επίσης υπάρχει πλήρης και ανανεωμένος ο σωστός  κατάλογος όλων των προέδρων του Συλλόγου αλλά των Green Legend του Συλλόγου. Στην επίσημη ιστοσελίδα υπάρχει καταγεγραμμένη με νέα στοιχεία η ιστορία όλων των τμημάτων και οι 13 κορυφαίοι αθλητές του κάθε τμήματος με βάση τις επιτυχίες τους.

Στα ΑμεΑ ο Σύλλογος απορρόφησε τα τμήματα, ίδρυσε επιπλέον,  τα στέγασε στο προπονητήριο της Θύρας 12, έβαλε ασανσέρ να είναι προσβάσιμο για όλους και τους έδωσε τεχνικό εξοπλισμό, ρουχισμό αλλά και προπονητικό τιμ. Τα συμπεριλάβαμε μέσα στον προϋπολογισμό μας και πήραμε το λογιστήριο τους.

Πολλοί αναρωτιούνται που βρήκαμε χρήματα και ποιος κρύβεται από πίσω μας.

Η απάντηση είναι μια, η διοίκηση μας δεν βασίζεται σε ένα η σε λίγους χρηματοδότες που να βάζουν πολλά αλλά απευθύνεται και ζητά λίγα από πολλούς.

Βασίζεται στους χορηγούς μας, στα ανοικτά γήπεδα, στις λοιπές οικονομικές δράσεις μας, στα έσοδα από τις επαγγελματικές μας ομάδες και στα μέλη μας.

Σας ζητάμε να γίνεται ΜΕΛΗ και συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει.

Το κόστος είναι μικρό 50 ευρώ το χρόνο αλλά πολύ σημαντικό για εμάς.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά θα σας πω ότι με 20 χιλιάδες μέλη θα πρωταγωνιστούμε μόνιμα στην Ελλάδα και με 30 χιλιάδες μέλη θα παίρνουμε ευρωπαϊκούς τίτλους και διακρίσεις.

Μετά από ένα χρόνο θητείας μας ξέρετε ότι τα έσοδα του συλλόγου τα διαχειριζόμαστε με ευθύνη, εντιμότητα και μοναδικό στόχο να έχουμε ομάδες που να πρωταγωνιστούν αλλά και διοίκηση με ανθρωπιά χωρίς αυταρχισμούς και αποκλεισμούς που αναγνωρίζει εξίσου και τις ανάγκες κάθε ανθρώπου και λειτουργεί ανάλογα.

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε δίπλα μας ο καθένας όπως μπορεί για να γίνουμε και πάλι πρωταθλητές σε όλα τα σπορ.