Το έμβλημα που στην όψη του, προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε εκατομμύρια φιλάθλους σε όλον τον πλανήτη, το τιμημένο τριφύλλι, καθιερώθηκε σαν σήμερα, το 1919, σύμβολο του Παναθηναϊκού.

Ο μεγαλύτερος Σύλλογος της χώρας αποκτούσε τα πράσινα χρώματα στη φανέλα του και σήμα του το τριφύλλι.

Η ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους Γεώργιο Καλαφάτη, Γιώργο Χατζόπουλο (Διευθυντής Εθνικής πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου), Μιχάλη Παπάζογλου, Απόστολο Νικολαϊδη και Λουκά Πανουργία έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση σε ιστορική Γ.Σ.

Η πρώτη φορά που είδαν οι «πράσινοι» το «τριφύλλι» ήταν πολλά χρόνια πίσω από τον Γουίλιαμ Σέρινγκ τον οποίο είχε δει αγωνιζόμενο στην Αθήνα ο Γιώργος Καλαφάτης

Ο πολυαθλήτης του Παναθηναϊκού Μιχάλης Παπάζογλου αγωνιζόταν στη Χαλκηδόνα, ομάδα της Κωνσταντινούπολης, πριν έρθει στην Αθήνα, η οποία φέρεται να  είχε ως έμβλημα το τριφύλλι.

Επιπλέον ο Απόστολος  Νικολαϊδης κατά την παραμονή του στη Γερμανία είχε ενθουσιαστεί με το τριφύλλι όταν το είδε ως αντίπαλος απέναντι στην Γκρόιτερ Φιρτ.

Η συγκεκριμένη εισήγηση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό απ’ τα υπόλοιπα μέλη των «πρασίνων» με τον Χατζόπουλο να αναλαμβάνει την εκτέλεση της. Από τότε, το τριφύλλι έγινε συνώνυμο με την ιστορία της ομάδας και λατρεύτηκε από εκατομμύρια φιλάθλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το τριφύλλι αποτελεί πανάρχαιο πνευματικό σύμβολο, ευρύτατα διαδεδομένο σε πολλούς λαούς του κόσμου και συμβολίζει -μεταξύ άλλων- την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, την καλοτυχία.