Έχουμε ξεκινήσεις τις διμερείς διαπραγματεύσεις με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων και ΑΕΠ Ελαιώνα.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος  της παραχώρησης χρήσης  του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού συμφωνήσαμε με την ΠΑΕ τα κάτωθι:

1.Η ισχύς της  κάρτας μέλους (50 ευρώ) όπως ισχύει μέχρι σήμερα

2.Η ισχύς της κάρτας φιλάθλου  (10 ευρώ) όπως ισχύει σήμερα

3.Ετήσιο ποσό 500.000 ευρώ

4.Να ισχύει για όλους τους αγώνες το ποσοστό 10% της παραχώρησης του σήματος όπως προκύπτει από τα εκάστοτε φύλλα εκκαθαρίσεων των αγώνων.

Πιστεύουμε ότι με αυτή τη συμφωνία ο Παναθηναϊκός Α.Ο. θα έχει συνυπολογίζοντας  και τα λοιπά έσοδα μας από χορηγίες, λοιπές εμπορικές χρήσεις, εισιτήρια, εκδηλώσεις κλπ ένα ποσό κυμαινόμαινο  από 3-4 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα πάντα και με την πορεία της ΠΑΕ, μετατρέποντας τον Παναθηναϊκό Α.Ο.  οικονομικά αυτάρκη  αλλά και συνάμα παντοδύναμο αγωνιστικά ώστε να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό σε όλα του τα τμήματα, όπως αρμόζει στον Σύλλογο μας.

Τι έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής  στα άλλα μέτωπα που θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον μας

1.Διατηρούμε τα ίδια δικαιώματα με τη Λεωφόρο στις νέες εγκαταστάσεις μας στον Βοτανικό

2.Δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια στην περιοχή της Λεωφόρου για μουσείο-εντευκτήριο και εστιατόριο συνολικής έκτασης 680 τ.μ.

3.Δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια για αθλητικές εγκαταστάσεις και γραφεία συνολικής έκτασης 7.500τ.μ.

4.Δωρεάν παραχώρηση  για 99 χρόνια ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας εώς 40.000 θέσεων 4 αστέρων.

5.Την απαλλαγή από  τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων μας 7.500 τ.μ. στον Βοτανικό. Ένα άκρως σημαντικό ποσό το  οποίο θα αναλάβουν από κοινού οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς

6. Τα έξοδα λειτουργίας  και συντήρησης του ποδοσφαιρικού μας γηπέδου βαρύνουν αποκλειστικά την ΠΑΕ

7. Η Λεωφόρος θα κατεδαφιστεί όταν και εφόσον ολοκληρωθούν  και μας παραδοθούν όλες οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις μας στον Βοτανικό μετά από συζητήσεις με εφόρους , προπονητές  κλπ παράγοντες  έχουμε τη δυνατότητα να κατανείμουμε τελικά τα 7500τ.μ.  συν την πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων 500 θέσεων με σκέπαστρο ως εξής, τα οποία μπορεί και να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες μας μέχρι την τελική ρύθμιση.

-Γήπεδο αθλοπαιδιών 2000 θέσεων-2500τ.μ.

-Προπονητήριο αθλοπαιδιών 100 θέσεων- 950 τ.μ.

-Κυλικεία, WC κλπ-250 τ.μ.

-Διάδρομοι κλπ κοινόχρηστοι χώροι 500 τ.μ.

-Γραφεία Συλλόγου -400 τ.μ.

-Πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων 500 θέσεων με σκέπαστρο-0 τ.μ.

-Αποδυτήρια πισίνας- 300τ.μ.

-Βοηθητική πισίνα , χώρος αποκατάστασης, σάουνα κλπ 200τ.μ.

-Άρση βαρών 100τ.μ.

-Πάλη 100τ.μ.

-Πυγμαχία 200 τ.μ.

-Τοξοβολία 300 τ.μ.

-Επιτραπέζια αντισφαίριση 300 τ.μ.

-Ξιφασκία-150 τ.μ.

-Μπουτίκ 200 τ.μ.

-Γυμναστήρια 2 Χ100 τ.μ. 200 τ.μ.

-2ο Προπονητήριο πολλαπλών χρήσεων ή σκοπευτήριο 750 τ.μ.

– Αίθουσα ΑμεΑ -100 τ.μ.

Όλοι οι χώροι σύγχρονοι, πλήρεις με αποδυτήρια,  εγκεκριμένοι βάσει των όρων και των προϋποθέσεων της ΓΓΑ.

Η πρόθεση είναι να στεγαστούν όλα τα τμήματα του Συλλόγου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συνδυάζοντας την καλύτερη δυνατή χωροθέτηση.

Υπάρχει η σκέψη που εξετάζουμε σοβαρά σχετικά με τη χωρητικότητα του κλειστού γηπέδου αθλοπαιδιών να μεγαλώσουμε τη χωρητικότητα του σε 2.500-3.000 θέσεις αναπροσαρμόζοντας τους λοιπούς χώρους.

Προσωπικά θεωρώ, εάν αναλογιστούμε ότι στη Λεωφόρο έχουμε  ένα γήπεδο αθλοπαιδιών (κλ.Παύλος Γιαννακόπουλος) 990 θέσεων, ένα κολυμβητήριο το οποίο δεν χρησιμοποιείται πλέον και χώρους  1300 τ.μ. συνολικά που στεγάζουν 8 τμήματα με όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν λόγω παλαιότητας, και όχι μόνο, ότι η μετάβαση στο Βοτανικό μας παρέχει τη δυνατότητα σε επίπεδο εγκαταστάσεων  να πάψουμε πλέον να είμαστε ζητιάνοι στα ομαδικά μας αθλήματα, να αγωνιζόμαστε  σε σύγχρονο γήπεδο και να προπονούνται οι αθλητές μας κι οι αθλήτριες μας σε σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Σίγουρα πάντα κάποιος θα πει  ότι θέλαμε  περισσότερα και εγώ το ίδιο θα πω αλλά στο τέλος  μετράει τι μπορούμε να πάρουμε και εάν μας καλύπτει.

Τι δεν πετύχαμε

Δεν πετύχαμε να είναι μέρος της Παναθηναϊκής Πολιτείας και η  ΚΑΕ. Δυστυχώς από την αρχή ήταν γνωστό ότι ενδεχόμενη ένταξη της στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης  θα έγειρε νομικά προβλήματα, προσφυγές , μεγάλη καθυστέρηση και τελικά ματαίωση του όλου project.

Προσπαθήσαμε από την πλευρά μας να εξηγήσουμε την αναγκαιότητα συνύπαρξης  ώστε να προταθεί στην ΚΑΕ  ένα σχέδιο το οποίο αφενός  να είχε ρεαλιστική βάση αλλά και το αναγκαίο τελικά  οικονομικό συμφέρον της ΚΑΕ.

Αναμένεται πλέον και μετά τη συνάντηση του κ. Γιαννακόπουλου με τον κ. Δήμαρχο  να συσταθούν οι ομάδες εργασίας και να κρίνει τελικά η ΚΑΕ εάν όσα της προταθούν  είναι προς το συμφέρον της ή τελικά κρίνει ασύμφορη την πρόταση του Δήμου.

Τα επόμενα βήματα

Συστήθηκε η νομική επιτροπή για τη Διπλή Ανάπλαση αποτελούμενη από τους κ.κ. Παυλόπουλο, Ιθακήσιο, Παναγιωτόπουλο και Κατσούλη η οποία έχει επιφορτιστεί με την ιδιαίτερα σημαντική εργασία της συμφωνίας και σύνταξης των συμβάσεων με ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων και ΑΕΠ Ελαιώνα, τις οποίες όπως έχουμε ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση  δεν θα υπογράψουμε πριν λάβουμε τη σχετική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση μας.

Συστήθηκε η τεχνική επιτροπή από τους κ.κ. Ακριτίδη, Λαδόπουλο, Ταμπάκο και Σκιαδά  η οποία θα συμπληρωθεί από μηχανικούς  και εταιρεία με εξειδικευμένες γνώσεις κατασκευής αθλητικών γηπέδων  και εγκαταστάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της  εκάστοτε σύμβασης το κείμενο της θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. προκειμένου να λάβουν γνώση τα μέλη μας.

Μετά την ολοκλήρωση της χωροθέτησης θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο.  τη διαρρύθμιση των 7.500 τ.μ. των εγκαταστάσεων του Ομίλου στον Βοτανικό, την διαρρύθμιση των 680 τ.μ. στην περιοχή της Λεωφόρου με το μουσείο και τον χώρο εντευκτηρίου και εστίασης συμπεριλαμβανομένων  κατά το δυνατόν και των αντίστοιχων μακετών  και προϋπολογισμών για τα συγκεκριμένα έργα.

Έχοντας ολοκληρώσει όλα τα ανωτέρω και έχοντας αναλυτικά ενημερώσει τα μέλη μας θα προκηρύξουμε Γενική Συνέλευση  του Παναθηναϊκού Α.Ο. (Λογικά προς τέλη Μαϊου) η οποία θα αποφασίσει είτε να υπερψηφίσει  τη Διπλή Ανάπλαση ώστε να μας δώσει το δικαίωμα ως διοίκηση να υπογράψουμε  όλες τις συμφωνημένες συμβάσεις είτε να την καταψηφίσει και να μας εξουσιοδοτήσει να αποσυρθούμε από το MOU και τη Διπλή Ανάπλαση

Τάκης Μαλακατές

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο.